Sulu Tip Sprinkler Sistemi

… Islak borulu sprinkler sisteminde borular, sürekli olarak basınçlı su ile dolu durumda tutulur.

… Sadece donma riski olmayan ve çevre sıcaklığının 95C’yi geçmediği yerlerde uygulanır. Donma riski olan mahallerde bulunan ıslak sprinkler sistemi bölümleri; antifriz sistemi veya elektrikli izlemeli ısıtıcı kablo sistemi ile korunmalıdır.

… Islak sprinkler sistemleri ortak bir kolondan beslenen zonlara ayrılabilir. Sistem zon büyüklüğü; tesis ve yapının yangın tehlike sınıfına bağlı olarak sprinkler sisteminin herhangi bir besleme kolonuna (tek bir sistem kolonu veya birleşik sistem kolonu) bağlanan sprinklerin koruduğu birim kat için en büyük korunma alanı, düşük ve orta tehlike sınıfı için en fazla 4800 m2 ve yüksek tehlike sınıfı için en fazla 2300 m2 olmalıdır.1

(a) Tesis ve yapının yangın tehlike sınıfına bağlı olarak sprinkler sisteminin tek bir sistem kolonu veya birleşik sistem kolonuna bağlanan sprinklerin koruduğu herhangi bir kattaki maksimum kat alanı aşağıdaki tabloda verilen değerlerin üzerinde olmamalıdır.

 

 

Islak Tip Sprinkler Sistemlerinde Tehlike Sınıfı

Islak Alarm Vana Grubu max. Alan Büyüklüğü

Düşük Tehlike

4800m2

Orta Tehlike

4800m2

Yüksek Tehlike

2300m2

 

   



 

(b) Yüksek depolama alanlarında, herhangi bir besleme kolonuna bağlanan her bir kattaki maksimum kat alanı 3716m²’nin üzerinde olmamalıdır. 2

(c) Sprinkler sistemi ana besleme borusu birden fazla yangın zonuna hitap ediyorsa; her bir zon veya kolon hattına akış anahtarları, test ve drenaj vanası ve izleme anahtarlı hat kesme vanası konulmalıdır.3

(d) Yüksek binalarda, maksimum statik basıncın sprinkler sistemi ekipmanının limit değerleri içinde kalmasını sağlanmalıdır.

(e) Zonlara ayrılmış sprinkler tesisatlarında vanaların açık veya kapalı durumu ile zon su akış durumunu izlemek için gerekli cihazlar teçhiz edilmeli ve tesiste ulaşılabilir bir yerde bulunan bir kontrol ve gösterge paneline elektrik bağlantılı olmalıdır. Yangın ve arıza sinyalleri sürekli olarak izlenmelidir.

 

… Loop ve ızgara borulama sistemleri sadece ıslak borulu sprinkler sistemlerinde kullanılabilir.

… Antifriz sıvısı ile korunan ıslak borulu sprinkler sistemi bölümleri aşağıda belirtilen kurallara uygun tasarlanmalıdır.

(a) Antifriz sıvısı ile korunan herbir ıslak sprinkler boru bölümündeki sprinkler sayısı 20 adedi geçemez.

(b) Bir adet kontrol vana seti ile iki antifriz bölümünden daha fazla sayıda bölüm kontrol ediliyorsa, antifriz bölmelerindeki sprinkler sayısı 100 adedi geçemez.

(c) Antifriz sıvısının donma noktası bulunduğu lokasyonda beklenen minimum sıcaklığın altında olmalıdır.

(d) Hazırlanan çözeltinin özgül ağırlığı uygun bir hidrometre ile kontrol edilmelidir.

(e) Antifriz sıvısı kullanılan sistemlerde suda kirliliği önleyici geri akış önleyici cihazlar kullanılmalıdır. (Bkz. Madde 7.9)

… Elektrikli izlemeli ısıtıcı kablolar ile korunan ıslak borulu sprinkler sistemi bölümleri aşağıda belirtilen kurallara uygun tasarlanmalıdır.

(a) İzlemeli ısıtma sistemi güç beslemesi ve ısıtıcı eleman ve sensorlerin çalışma durumu izlenmelidir.

(b) Borulamanın A1 ve A2 veya eşdeğer izolasyon ile korunması sağlanmalıdır. Isıtılan borular; suya dayanımlı malzeme ile kaplı ve minimum 25mm kalınlıktaki A1, A2 veya eşdeğer izolasyon sınıfındaki malzeme ile kaplanmalıdır. Tüm uçların suya karşı sızdırmazlığı sağlanmalıdır.

(c) Çiftli ısıtıcı elemanlar ısıtılmayan borulamada sağlanmalıdır.İki elemanın her biri, borulamanın 4 C’nin altında olmayan minimum sıcaklıkta kalmasını sağlayacak yeterlilikte olmalıdır. Her bir izleyici ısıtma sistemi elektriksel olarak izlenmeli ve ayrı devreler olarak anahtarlanmalıdır.

(d) Isıtıcı kablolar birbirinin üzerinden geçirilmemelidir. Isıtıcı kablolar sprinklerin üzerinde bulunduğu boru parçasının diğer tarafı üzerine bağlanmalıdır. Boru uçlarına 25mm mesafe içinde kalacak şekilde yerleşim yapılmalıdır. Isıtıcı kabloların maksimum değeri 10W/m olmalıdır.

 





BAŞA DÖN